Van rijbewijs naar baan en woning

Project START! focust op autisme

"Het is echt 'mijn ding'", zegt Jacco Schlingmann, rijschoolhouder met een specialiteit op het gebied van autisme. "Tijdens het lesgeven kwam ik veel in aanraking met autisme en het maakte mij gemotiveerd om iets voor deze mensen te kunnen betekenen."

Wolfheze - ​Rijlessen, voor veel mensen een uitdaging, maar voor mensen met autisme of ADHD nog net even een grotere uitdaging. "Veranderingen in een mensenleven, of dat nou rijlessen zijn, een vaste baan of zelfstandig wonen, hebben voor mensen met autisme een grote impact. Je weet niet wat er gaat gebeuren en die onoverzichtelijkheid zorgt voor veel stress. Doelen die je jezelf stelt worden niet gehaald, terwijl je cognitief er wel toe in staat bent, maar het gewoon op een ander tempo moet. Ik kwam het tegen in mijn werk als rijinstructeur en vond dat ik er wat mee moest doen." En zo is project START! gestart en dat doet Schlingmann niet alleen.

"Ik wilde heel graag de samenwerking opzoeken. Denk aan partners als SIZA, het Radboud ziekenhuis, de HAN, maar ook de gemeente Renkum. Van de gemeente heb ik een innovatie subsidie gekregen om deze samenwerking handen en voeten te geven. Onderzoeken zijn gestart en nu is mijn doel om het project ook voor de langere termijn door te laten gaan." Uiteindelijk moet er een lesmethode komen die gebruikt kan worden door organisaties en instanties om mensen met autisme op een goede manier zelfstandigheid bij te brengen. "Zo kan een rijbewijs bijdragen aan het krijgen van een baan of een zelfstandige woning.

De aandacht voor het project is enorm en niet alleen in deze regio", vertelt hij opgewekt. "Zelfs in België is er interesse. Het zou geweldig zijn als Project START! in heel Nederland en daarbuiten kan worden uitgerold."

Schlingmann besteedt veel uren aan het project, maar hij ziet het dan ook als een roeping. "Zelf heb ik ADHD en in mijn familie komt autisme voor. Ik weet waar ik over praat. Ik hoop met mijn enthousiasme het project een stap verder te brengen. Ik wil anderen motiveren om hier ook mee aan de slag te gaan." Prioriteit nummer één is nu het verkrijgen van financiële middelen om het project verder doorgang te laten vinden. "De Nederlandse Vereniging voor Autisme, VNO/NCW, banken. Overal aankloppen voor subsidie. Het grote voordeel van het al jarenlang bezig zijn met dit project is het grote netwerk dat ik heb opgebouwd. Dat heb je ook echt wel nodig. Voor mij is het bijna een soort missie geworden en dankzij een wethouder als Hermine van de Berg kan er iets gedaan worden voor mensen met autisme. Daar doe ik het voor."

Bron: Marnix ten Brinke