Praktijkexamen

Natuurlijk worden je autorijlessen uiteindelijk afgesloten met een rijexamen. Het auto rijexamen duurt in totaal maximaal 60 minuten. Om een praktijkexamen aan te kunnen vragen bij het CBR, moet je een DigiD hebben. Met een DigiD kun je vervolgens de rijschool machtigen die dan alles voor je regelt.

Bekijk de film van het CBR over het praktijkexamen.

Begin van het CBR praktijkexamen

Door je instructeur wordt je voorgesteld aan je examinator. Hij/zij zal je legitimatie en theoriecertificaat op geldigheid controleren. De examinator legt uit wat hij/zij van je verwacht. Vervolgens neemt de examinator buiten een eenvoudige oogtest van je af. Na deze oogtest controleer je samen met de examinator de verlichting van de auto. Hierna zal de examinator vragen stellen over het dashboard of over de belangrijkste items onder de motorkap. Dit alles oefen je met mij in de voorbereiding op je examen tijdens de rijlessen.

De examenrit

Het rijden kan beginnen en duurt ongeveer 45 minuten. Niet alle routes zullen al bekend zijn, dit is niet haalbaar tijdens je autorijopleiding. Uiteindelijk word je opgeleid om af te rijden voor je examen; of dat nou in Arnhem of in Amsterdam is mag eigenlijk niet meer uit maken. Je hebt tijdens je autorijlessen voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om veilig en zelfstandig je examenroute te gaan rijden. De examinator let onder meer op jouw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Je zal tijdens je examen een parkeeropdracht, keeropdracht en/of stopopdracht veilig en zelfstandig moeten kunnen uitvoeren. Belangrijk onderdeel van de bijzondere manoeuvres is dat je je aanpast aan het overig verkeer voor, tijdens en na afronding van de manoeuvre. Ook kan de examinator tijdens de examenrit op een veilige plaats een inzichtsvraag stellen. Bijvoorbeeld: "wat is de reden dat je de lesauto op deze manier vooruit hebt ingeparkeerd?" Het gaat hierbij niet om goed of foute antwoorden; aspecten als veiligheid en doorstroming spelen een belangrijke rol bij de motivatie van je antwoord. Ook een navigatieopdracht of een stuk zelfstandig route rijden kan onderdeel zijn van de examenrit.

Zelfreflectie

Voorafgaand aan het examen heb je eerder thuis of tijdens de rijlessen zelf een vragenlijst ingevuld. Deze lijst geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas na de uitslag (dus wat je ook invult dit heeft geen invloed op de uitslag). Na het examen bespreekt de examinator met jou de antwoorden zodat je een goede feedback kan verwachten.

Na afloop

Direct na afloop van het auto-examen vertelt de examinator in het CBR examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd voor je auto-examen dan kun je na 5 werkdagen op het gemeentehuis je autorijbewijs ophalen. De examinator geeft geen papieren mee als je geslaagd bent voor het auto examen. Hij zal de informatie elektronisch doorsturen naar het gemeentehuis. Natuurlijk moet je als je naar het gemeentehuis gaat wel een geldig legitimatie middel meenemen, een pasfoto en ongeveer 50 euro.

Een rijbewijs is het eindresultaat!

Meldt je nu aan